2020-09-09 01:33
Puistolan Urheilijat ry

Puistolan urheilijat järjesti keskustelutilaisuuden Helsingin kaupungin poliittisen liikuntajaoksen kanssa

Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnan liikuntajaosto on poliittinen elin kaupungissamme. Se päättää mm. kuinka paljon kaupunki tukee liikuntatilojen käyttöä ja näin ollen huojentaa verovaroin Puistolan urheilijat ry:n alaisen toiminnan tilakustannuksia. He päättävät osittain myös sinun harrastuksesi kustannuksista.

Tällä hetkellä päivän polttavia aiheita ovat mm. koulusalien iltakäytön sulkeminen koulujen korona-ajan oppituntien johdosta, sekä koulujen oppituntien siirtäminen ulkotiloihin PuiUlle rakennetun tekonurmen osalta.

Mukana keskustelutilaisuudessa olivat seuraavat poliitikot. Seuramme antaa niille poliitikoille mahdollisuuden jakaa aktiivisesti itselleen tärkeitä teemoja, jotka antautuvat aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun seuramme tavoitteista sekä edistävät niitä. Seuran peruskirja ja päämäärät löytyvät verkkosivuilta ja sinulla on mahdollisuus vaikuttaa niihin hakeutumalla mukaan seuran päättäviin toimintoihin.

Innokkaana paikan päällä keskustelussa:
Arzu Caydam-Lehtonen sdp. (PuiU jäsen)
http://arzucaydamlehtonen.blogspot.com/
Heimo Laaksonen kok.
https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/jasenet/valtuutettu?row=9
Juhani Stranden ps.
https://helsinki.perussuomalaiset.fi/uusi/luottamustehtaaviin-hakevat-henkilot/juhani-stranden/
Leila Vasama sdp.
https://helsinki.sdp.fi/piirihallitus-2016/
Timo Bengs, Puistolan urheilijat johtokunta

Agendaa rakentavasti kommentoimassa ennen tilaisuutta:
Kristiina Ilvonen kok.
https://www.facebook.com/kristiina.ilvonen
Nina Miettinen vihr.
https://www.facebook.com/ninamietti/
Marika Sorja ps.
https://marikasorja.wordpress.com/
 

Sisältö/muistio

KUTSUTEKSTI

Korona on tuonut 2000 jäsenen urheiluseuramme todella vaikeaan tilanteeseen: Haluamme pitää kustannukset kurissa erityisesti lasten liikunnan osalta, mutta talouteemme positiivisesti vaikuttavat tapahtumat kuten turnaukset yms. ovat koronan takia täysin nollassa. Jokainen euro pitää nykytilanteessa nyhtää lasten vanhemmilta.

Toimintamme ehdoton edellytys on toimiva ja huollettu tekonurmikenttä, jolla jalkapallotoimintamme tapahtuu Puistolan peruskoululla Puistolan sydämessä. Rakensimme kentän tukijoidemme avulla ilman rahallista tukea kaupungilta. Lainaa saimme.

Keväällä koulu otti kentän oppituntikäyttöön, jotta lapset saadaan raikkaaseen ulkoilmaan ja koronatartunnan riski minimoidaan. Hyvä niin. Kentän vuokrasopimuksessa ei mainita mahdollisuudesta käyttää kenttää koulun oppitunteihin ynnä muuhun ylimääräiseen koulun toimintaan.

Kuusitoistakertainen käyttöaste kentällä on murheellista siivottavaa. Seuramme on palkannut ylimääräiset siivousvuorolaiset keräämään keksit ja karjalanpiirakat pois kentältä koulupäivien jälkeen, sekä yrityksen maalaamaan kentän reunaviivat ja korjaamaan rikotut maaliverkot ja muun omaisuuden viikottain uudelleen pelitoimintaa varten. Jos Palloliiton pelitoimintaa ja harjoituksia ei voida toteuttaa, on kenttä nopeasti konkurssissa. Palloliitto velvoittaa seuran pitämään kentän pelikunnossa.

Olemme pyytäneet seuraavasti Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ulkoliikuntayksiköltä tukea joko kaupungin palveluna tai rahallisena tukena jotta pystymme toimimaan normaaliolosuhteiden mukaisesti:
- 1800,- euron noussut siivous- ja korjauskulu kentän ylläpitämiseksi per kk,
- korvaus rikkoutuneesta kalustosta koulun ylimääräisen käytön yhteydessä
- Ehdotus siitä miten suojaamme kentän esim. aitaamalla edes iltayön mopoilulta vaurioiden minimoimiseksi.

Vastaus Ulkoliikuntayksiköltä on lyhyesti ollut toimialan Petteri Huurteen ja Jyrki Inkisen taholta seuraava: Mitään rahallista tukea ei ole osoittaa eikä kaupunki aio tukea mitenkään seuran ponnistuksia kansalaisten liikuttamiseksi. Kaupunki ja koulutoimi aikoo kuluttaa vastakin vuokralaisen omaisuutta kirjanpidollisen 8000,- euron arvosta per vuosi eikä kompensoi urheilutoimintaa mitenkään. Olosuhteen on rakennuttanut ja maksanut Helsingin ulkopuolinen taho, se myös huolehtikoon kuluista.

Tämä on kestämätöntä. Kutsumme sinut Helsingin urheiluvaikuttaja kuulemaan kaikkien osapuolien budjettia säästävää ja rakentavaa ratkaisuamme ongelmaan Tiistaina 8.9 klo 12:00 Malmin Novan Coffee Houseen. Tarjoamme kahvit.
 

MUISTIO KOKOUKSESTA

ESITTELY

Kiitos kaikille lyhyellä aikataululla paikalle ehtineille. Pahoittelut vielä raflaavasta otsikosta, joka näemmä teki tehtävänsä ja toi hyvin palautetta myös kirjallisessa muodossa etukäteen. Toivomme että jaatte yhtä ahkerasti myös tämän muistion tarvittaville oikeille tahoille kuin kutsunkin. Muistamme lämmöllä kaikkia rakentavaan dialogiin osallistuvia seuramme sisäisessä tiedottamisessa ja myös muissa kampanjoissa.

Tässä viime viikon saldoa kampanjoista joissa Puistolan urheilijat on ylpeästi mukana. Meidän harjoitukset ovat syrjintävapaata aluetta ja jalkapallojoukkueemme kantavat ilolla näitä tunnuksia.

Keitä olemme? Puistolan urheilijat on todellakin 90 vuotias vakavarainen erityisesti ryhmäliikuntaan ja joukkueurheiluun keskittyvä urheiluseura. Lajeista suurin on kuntoliikunta, jossa liikkuu suurin osa parista tuhannesta jäsenestämme lapsesta vaariin, puistojumpista, eläkeläisten pelimihiin. Toiseksi suurin iso laji on jalkapallo, josta löytyy perustoiminnan lisäksi erityisnuorten ryhmä, sekä vaikkapa Easy Sport -toimintaa matalalla kynnyksellä. Toteutamme sitä mitä kaupunkimme haluaa - liikkuva Helsinki!

Annamme nuorille mahdollisuuksia aloittaa työelämää valmentajina, toimistolla, tuomareina, ohjaajina yms. tehtävissä. Se on olennainen osa kolmannen sektorin vastuuta. Yritykset eivät pääsääntöisesti tällaisia mahdollisuuksia nuorimmille työnhakijoille tarjoa. Maksamme vuodessa valmennuspalkkoina satoja tuhansia euroja kymmenille valmentajille ja ohjaajille. Ylläpidämme yhteiskuntaa.

Suurena toimijana PuiU on myös suuri kaupungin tilankäyttöavustuksen saaja. Olemme kiitollisia tästä tuesta jonka kaupunki meille antaa. Pidetään myös jatkossa tossut kuluttamassa niin parketteja, tekonurmia kuin luonnonnurmia.

1800 jäsentä - perheineen 3800 henkilöä - satoja tuhansia iloisia liikuntakertoja per vuosi Koillisessa Helsingissä.
 

LIIKUNNAN JA URHEILUN KANSANTALOUDELLINEN -TERVEYDELLINEN MERKITYS PELKÄSTÄÄN HELSINGISSÄ

Keskusteltiin Palloliiton ja Euroopan jalkapalloliiton UEFAn yliopistoyhteistyönä teettämästä analyysistä: Millaista mitattavaa sote-menoja vähentävää tai vero- ym. tuloja PuiUn lajeista yksin jalkapallo tuottaa yhteiskuntaan.

Pelkästään Helsinkiläisen jalkapallon osuus Suomessa on kerrannaisvaikutuksineen 118 miljoonaa euroa. Merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle siis!
https://www.palloliitto.fi/sites/default/files/Palloliitto/sroi_sivuille_28102019_pdf.pdf

Todettiin että tästä syystä Liikkuva Helsinki on hyvä ja tärkeä tavoite.
 

ENTÄ KÄYTÄNTÖ? MITEN LIIKUTTAJIEN INFRASTRUKTUURIA JA TOIMINTAA TUETAAN?

Joukkueurheilulajit kasvavat kovaa vauhtia. Ne tarvitsevat tilaa: avaria liikuntasaleja ja erityisesti ulkokenttiä. Mikä on joukkueurheilun tilojen tulevaisuus Helsingissä ja erityisesti Koillis-Helsingissä?

Kaavoitus ja rakentaminen

Käytiin esimerkkinä läpi Helsingin Kalasataman toteutunut kaava, sekä suunnittelussa oleva Malmin lentokenttäalueen kaava:
Kalasatamassa ulkoliikuntatilat pyöreä nolla, pientä paikkausta Arabianrannassa.
Malmin lentoaseman kaavassa kaksi isoa uutta koulua joilla kummallakaan ei ole suunnitelmassa ulkoliikunta-alueita ensinkään. Toisessa yksi pieni koripallokenttä. Tämä kymmenille tuhansille asukkaille? Malmille ehkä tulossa yksi alimittaisen pikkukentän lisäys kaavaan. Avoin tila käytetty frisbeegolf-rataan joka palvelee käytännössä pienempää joukkoa kuin mäkihyppytorni.
Entä koulut? Suuntimopuiston tulevan koulun ja muiden uusien koulujen liikuntasalit? Ne eivät sovellu kokonsa puolesta mihinkään joukkueurheilulajiin. Ei futsal, ei salibandy, ei käsipallo,...

Kenellä kaupungissa on vastuu uusien alueiden palvelujen kokonaiskehittämisestä? Jos ei kaupunkisuunnittelu tai ulkoliikuntapalvelut mitoita olosuhderakentamista kasvavan kaupungin ja tarpeiden tahtiin, kuka sen tekee? Seurat ja yksityinen kumppani? Tuskin.
 

"KAUPUNGIN VOIMAVARAT EIVÄT RIITÄ - TUETAAN SEUROJEN JA YKSITYISTEN LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISTA"

Keskusteltiin tämän teeman haasteista ja käytännön esimerkeistä Helsingissä:

Yksityiset tekonurmet eivät ole mukana kaupungin vuorojakojärjestelmässä, joten niiden varaustilanne ei näy käyttäjille edes tiedoksi. Kaupungin kumppanina toimivat kentät ovat silti usein liikuntapuistojen yhteydessä mutta ilman varsinaista toiminnallista yhteyttä kokonaisuudessa. Seurakenttien elinehto on että ne ylläpidetään taloudellisesti ilta-ajan vuoroilla joita vuokrataan käyttäjille. Koska näin on, niin kenttien elintärkeää ansaintaa tulee suojella!

Ilman varauskalenteritietoa ilmestyy kentille satunnaiskäyttäjinä myös joukkueellisia väkeä vuoroistaan maksavien joukkueiden sekaan. Tämä aiheuttaa sekaannusta.

Koulujen käyttö seurojen tekonurmilla on turvattu monessa tapauksessa sopimuksella jonka mukaan koululla on vapaa käyttö kentälle päiväsaikaan. Myös kenttien kalliimmat huoltotoimet täytyy tehdä päiväsaikaan. Ei voi olla kuten nyt ilman varauskalenteria: kouluja ei velvoiteta mitenkään kertomaan kentän käytöstä etukäteen? Käytännössä kentän varaamien kalliiden huoltotoimien yhteydessä voi kentälle kirmata kaluston sekaan koululuokkia sekaamaan tilannetta.

Tämä ei ole kumppanuutta. Asiaa on selvittänyt ulkoliikuntayksikön kanssa Jukka Airaksinen jo pitkään, millaisia velvollisuuksia opetusviraston käytölle ja infoamiselle olisi kohtuullista kaikki kulut maksavan kenttävuokralaisen oikeusturvan takaamiseksi asettaa.

Leila Vasama lupasi edistää selvitystä, miten kaikki kentät saataisiin yhteiseen varausjärjestelmään ja miten myös koulun toiminta saataisiin ennakoitavaksi toiminnassa.

Joillain kentillä kuten Puistolan peruskoululla koulun käyttöä ei ole määritelty sopimuksessa. Tästä huolimatta korona-ajan koulutunnit on siirretty ulkotiloihin vuokralaisen tontille. Puistolan tapauksessa kentän vaihtoehdoksi jää investoida uutta tekonurmea tallotun ja kulutetun tilalle.

Keskusteltiin mahdollisuuksista korvata ylimääräistä sopimuksen ulkopuolista käyttöä vuokralaiselle. Todettiin että tukia ei tule ilmestymään muuta kuin oikeusteitse, koska vuokralla olevaa kenttää käyttää nyt sopimuksen vastaisesti opetus-toimiala, joka on hallinnollisesti eri yksikkö kuin sopimuskumppani ulkoliikunta. Todettiin että kynnys riitauttaa sopimuksia kumppanin kanssa on korkea.

Keskusteltiin koulun asennekasvatuksen ja siisteyden tavoitteista, jonka mukaan koulun ja rehtorin tulisi velvoittaa ulkokentällä oppilaat (300+ kpl) ulkokentän "luokissa" tapahtuvan ruokailun jälkeen siivoamaan sotkunsa kentältä. Mikä on käytännön todennäköisyys systemaattiselle onnistumiselle?

Keskusteltiin aiheesta miten koulu voisi osallistua siistijäpalvelunsa osalta laittamaan siivoojat avuksi kentän siistimisessä. Todettiin että todennäiköisesti ostopalveluna toteutettu koulun siivous ei lähde avuksi piha-alueille. Keskustelu otetaan työn alle koulun rehtorin kanssa.
 

KORONATERVEISET

Keskusteltiin urheiluseuran mahdollisuuksista hakea eri kanavista kaupungin tukea korona-ajan haasteisiin.

Todettiin että seurassa ei toistaiseksi ole kevään jälkeen lomautuksia ja toiminta näyttää nyt suhteellisen vakaalta. Ihmisillä on kova halu liikkua ja toimia normaalisti.

Koronarajoitusten takia PuiU jalkapallossa peruutettiin turnaus, joka leikkaa 10 000,- eurolla jalkapallojaoston palkkabudjettia, mietitään selviämiskeinoja.

Puistolan raitin ala-asteen koulusali on opetusviraston päätöksellä poissa käytöstä ja tämä aiheuttaa erityisesti alakouluikäisille monissa seuran harrastusryhmissä isoa haittaa. Seura joutuu itse miettimään ja hankkimaan korvaavat harrastuspaikat tai perumaan toiminnan.

Kevään koronasulku ei katkaissut seuran mailapelijaostojen tilalaskutusta. Seura pohtii ylimääräisten kymmenien tuhansien kulujen löytymistä muun toiminnan kutistamisella. Kaupungilla ei ole avustuskeinoa tähän.

Ideoitiin kahteen viimeiseen kohtaan ajatuksia, joilla seuran valmennus yms. toimintaa voidaan korona-ajan avustusten puitteissa vielä tukea. Todettiin että 90 vuotta on selvitty Puistolalaisten kovalla tahdolla. Sillä selvitään myös jatkossa, sekä hyvien poliitikkojen ja kaupungin tuella.

hauskaa syksyä,
Timo Bengs
PuiU